新东方王倩:2015年4月阅读难题解析

Passage 1

#细节题#

2. It can reasonably be inferred that in relation to the appointment referred to in the third paragraph(lines 13-19), the meeting referred to in the first paragraph occurs:

F. on the same day

G. several days early

H. several days later

J. several years later

答案:H

解析:首先按照题干中给好的行数划出相应的句子:

第一段中会议出现的句子:Joseph…. Worried on several counts, the most immediate being a civic responsibility he was scheduled to discuss at an emergency meeting this Friday, the fourteenth of October;(在几个要担心的方面里,最紧急的一件事是他正计划要在周五举行的紧急会议中讨论的市政责任的问题.

Line17: he had an appointment at twelve for the weekly trim.

第一段中出现的会议开始时间为this friday,本周五.第17行中出现的会议的时间为at twelve,没有说具体的日期,即为当日的12点钟.所以第一段中的会议时间应该是更久的周五,答案为H选项.很多同学这道题做错,愿意就是读17行的时候,看见12点钟时,并没有注意到日期,因为文字里明没有明确提及.但是这样直接说具体的时间点的情况应该默认的日期是当日.

#修辞题#

9. The metaphor the author uses to help describe Crowns three principles primarily draws upon imagery from what discipline?

A. Architecture

B. Business

C. Astronomy

D. Education.

答案:A

解析:定位到Line 76,段首句

Every solid house or building was supported by a strong foundation; and so there was a foundation on which Joe Crowns three principles rested.

ACT文章中特别是fiction的文章中经常出现一些修辞写法,比如类比,比喻,还有其他的比如对比(比较两个对象的相同点或区别)等,都是常见的出题点,阅读文章时遇到这类的句子或文段应重点阅读,适当勾画.

Passage 2

#词汇题#

15. As it is used in line 12, the word finest most nearly means:

A. slightest

B. fairest

C. thinnest

D. greatest

答案:A

解析:单词题考察的单词一般都有多个意思.fine也可表示多个意思,比如优秀的,精致的,高尚的,细微的等.除非个别单词意思很明显与选项中的选项相同,其他单词题一律带单词回到原文中.本句原文信息为:

The telescope would have to be mounted in an enormous wooden gantry, capable of being turned safely on its axis by just two workmen, but also susceptible to the finest fingertip adjustments by the observing astronomer.

中文意思是在说望远镜可以被安装在木架上,可以被两个工人沿轴转动,但是同时也容易受到the finest指尖调节的影响.既然fine这里是用来形容调节的力度的,那么应该选择轻微的这个意思.对应的选项为slightest.

Passage 3

#双篇对比题#

28. Based on the passage, Gornicks and Hemingways approaches to writing their memoirs are similar in that both writers:

F. put real characters into wholly fictional situations.

G. wanted to portray themselves in a flattering way.

H. were motivated to settle old scores and present their own versions of personal relationships.

J. used only material from their lives that served the story they each wanted to tell.

答案:J

解析:本篇文章为双篇.从14年北美开始,这篇已经是第三篇ACT阅读里出现双篇文章了.双篇的难度其实并没有比以往的单篇难度大,文章长度也没有变长.反而因为每一篇的长度变短了,前面的6-7题分别针对各自文章答题的题目更容易定位了.而涉及到比较的题目需要我们从整体上把握两篇的话题及作者态度.本题比较两篇文章中针对回忆录写作的共同点,文章A中作者(Gornick)认为What actually happened is only raw material; what matters is what the memoirist makes of what happened. 并认为Memoirs belong to the category of literature, not journalism. 所以我们应该可以很明确的得出这样的信号,就是A篇文章中作者的写作回忆录的方式应该是用what actually happened is only raw material.而B篇文章中,我们也能读到这样的句子:(line63: )Thus, in writing it, he(Hemingway) dealt with issues which had been important to him and he settled old scores. 以及(line83:) He (Hemingway) clearly overlooked a great deal of material, distorted some, and generally selected the episodes so that they would show him as innocent, honest, dedicated and thoroughly enjoying life.从这些句子中,不难看出来Hemingway在写作自己的自传时,也对事实进行了选择性的改动,以塑造自己的形象.所以共同点应该是,都是以事实为原型,但是并不完全与事实相同.

Passage 4

#段落主旨题#

34. The main purpose of the fifth paragraph (lines 41-49) is to:

F. explain how Argintine ants are able to survive in new areas and discuss their spread throughout the world.

G. describe possible outcomes for a pioneering species and stress the improbability that the species will thrive.

H. define the concept of invasive species as it relates to ants.

J. compare the behaviors of Argentine ants to those of other, more successful pioneering species.

答案:G

解析:主旨概括类题重点看段落首尾句!!回到段落:

When a pioneering group sets up camp and starts living in a new place, possible futures diverge. One species might be wiped out within a generation or two. A second might survive, but never become common. Yet another species might thrive, eventually spreading across states, continents, and even the world! Even if surviving in a new environment is sometimes a matter of being introduced again and again, thriving is a different story. Relatively few invasive species truly prevail.

本段第一句说的是,当pioneering (ant) group在一个新的地方安营扎寨时,可能的未来会出现分歧.翻译成人话,就是,可能会出现不同的结果.然后接下来的句子就是一些,一些,另一些,简单而又经典的结构.文段末句,相对来说,几乎没有什么invasive species可以真正的prevail(流行,占优势). 所以本题选项中跟首尾句意思最接近的选项应该为G选项.文章或文段主旨类题难度不高,答题时一定不要慌张.

本套题难度不高,大量的细节题均可以在文章中找到,同学们做题时一定要注意审题,注意到EXCEPT,NOT ANSWERED,还有其他的很多题干词.把握好做题速度,祝各位都能有不错的分数!

(

所有新闻信息来源于互联网,经海外考试网整理发布,如有侵权请告之我们。